Loopbaancheck

Werknemers kunnen, willen of moeten zich bewust worden van hun kwaliteiten, wensen en mogelijkheden in relatie tot hun huidige baan of werkgever. Het kan geen kwaad hier een keer met behulp van een extern begeleider bij stil te staan. Dit verschaft inzicht in waar de werknemer staat, waar hij/zij heen wil of kan en nog veel meer! 

Een loopbaancheck is een instrument om te bepalen: Waar sta ik nu binnen het perspectief van mijn loopbaan? Hiervoor zijn een aantal instrumenten beschikbaar, zoals scans, testen en gesprekken. Conform artikel 9.2 Cao Graanbe- en verwerkende bedrijven kunnen werknemers een maal per vijf jaar extern een loopbaancheck laten verrichten. De werkgever vergoedt hiervan maximaal € 750,-. Dit geldt ook voor de deeltijdwerknemer.

Vrije keus
De werknemer heeft vrije keus wanneer het gaat om waar hij de loopbaancheck laat uitvoeren. Let wel: de werkgever hoeft hiervan slechts een maal per vijf jaar € 750,- te vergoeden. Externe bureaus zijn vrij in het bepalen hoeveel zij voor een loopbaancheck vragen. Het meerdere kan dus voor rekening van de werknemer zelf komen. 

Vakbond of landelijk erkende bureaus
De werknemer heeft weliswaar een vrije keus, maar zowel de loopbaanchecks die via vakbonden gedaan kunnen worden als landelijk erkende bureaus geven een waarborg voor kwaliteit en objectiviteit. De mogelijkheden via vakbonden staan onder de voorbeelden genoemd. Landelijk erkende bureaus zijn aangesloten bij het NIP, NOBOL, Vetron of CEDEO.

Aanvraagformulier
Aanvragen tot financiering van maximaal € 750,- kunnen gedaan worden bij de Stichting Sociaal Fonds Graanbe- en verwerkende bedrijven. Het Sociaal Fonds beslist over de toekenning van de aanvraag. Een aanvraag voor financiering voor een Loopbaancheck kan door middel van het Aanvraagformulier Financiering Loopbaancheck.

Meer informatie is te vinden in de brochure cao-subsidies

Voorbeelden Loopbaanadvies:

  • Eén van de doelen van FNV is het werk van de leden zo plezierig mogelijk te maken. Uitgangspunt is hierbij dat je eerder fluitend naar je werk gaat als je doet wat bij je past. Met het loopbaanadvies van FNV kun je erachter komen wat je wilt en waar je goed in bent. Zodra je beter weet wat je wilt, worden er tips en handvatten aangereikt om je doel te bereiken. Men biedt een loopbaanspreekuur, korte workshops en intensievere trainingen aan. Leden van FNV kunnen gratis gebruik maken van deze faciliteiten. Ook niet-leden van FNV kunnen hier terecht.
     
  • CNV Werkt is onderdeel van CNV Vakmensen. CNV Werkt biedt loopbaanadvies, loopbaancoaching en advies bij het up-to-date maken van portfolio of cv. Daarnaast biedt men scholing of cursussen en EVC-trajecten. CNV Werkt stimuleert werknemers actief aan hun loopbaan te blijven werken om ook aan het werk te blijven! Men gebruikt hiervoor de slogan: “Hiermee sta jij sterk en kun je groeien in je werk. En kun je jezelf beter verkopen als je op zoekt wilt naar een nieuwe werkgever. Je ziet: bij CNV Werkt gaat het om jou en je loopbaan.” CNV Werkt is beschikbaar via de website www.cnvwerkt.nl, waar behalve informatie ook een test “ben jij klaar voor de toekomst” te vinden is. Ook toegankelijk voor niet-leden.
  • Adviesbureau Kans is sinds 1999 een zelfstandig loopbaanadviesbureau met kantoren verspreid over Nederland, te weten; Hoofddorp (hoofdkantoor), Apeldoorn, Assen, Den Haag, Drachten, Eindhoven, Hilversum, Rotterdam en Utrecht. Ze verlenen verschillende diensten op het gebied van loopbaan en functioneren zoals: loopbaancoaching, persoonlijke coaching, baancoaching (outplacement), loopbaanscan, begeleiding bij zelfstandig ondernemerschap en employability (voor al onze diensten zie: Diensten). Leden van het CNV hebben recht op een gratis en vrijblijvend telefonisch loopbaanadviesgesprek.
  • LDC Business ontwikkelt al meer dan 17 jaar innovatieve loopbaaninstrumenten die de werkzaamheden van professionals op het gebied van loopbaanadvies, re-integratie en HRM ondersteunen. De producten worden gebruikt om interesses, competenties, vaardigheden en wensen van kandidaten/werknemers in kaart te brengen. Dit leidt tot een persoonlijk profiel dat onder andere een uitstekend uitgangspunt is voor POP- en functioneringsgesprekken. Wat de producten van LDC Business uniek maakt is de koppeling ervan met onze zeer complete opleidingen- en beroependatabase (de meest uitgebreide en actuele van Nederland) en vacaturematch.